Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az igazi ágyas pálinka művészete

Habár az ágyas pálinka régi fogalom hazánkban, az utóbbi tíz-tizenöt évben lett csak igazán elismert és népszerű. Az ágyas pálinka az a fajta gyümölcspálinka, amit legalább három hónapig a gyümölccsel együtt érleltek tökéletessé. Az ágyas szó onnan ered, hogy az általában nagy fenekű üveg alján található az ágy, ami többféle lehet az összetevői alapján, a gyümölcs pálinkába való elhelyezését pedig a pálinka ágyazásának hívják.

A gyümölcs legtöbbször a pálinka fajtájával azonos, viszont amint ettől eltér valaki, és többfajtát használ, már csak vegyes gyümölcságyas pálinkának nevezheti az elkészült nedűt. További szigorú szabályok vonatkoznak az ágyas pálinka elkészítésére, mint például az, hogy 100 liter elkészítéséhez minimum 10 kilogramm érett, vagy 5 kilogramm aszalt gyümölcsöt kell használni, a palack címkéjén pedig csak a pálinka nettó mennyisége tüntethető fel.

A folyadék színében hasonul az ágyazáshoz használt gyümölcs színéhez, íze karakteresebbé, lágyabbá válik az érlelés folyamán. Az ágyas pálinka éppen ezért különböző színekben játszhat a kristálytisztától egészen a mély barnáig, íze általában édeskés, köszönhetően az érlelés folyamán a gyümölcs, vagy gyümölcsök pálinkába simulásának, így adva ennek a páratlan élményt nyújtó italnak új, érzékszervekre ható ízt. Fontos megjegyezni, hogy ennek a technikának a használatát csak jó minőségű pálinkáknál érdemes használni, mert habár sokan próbálkoznak, az alapvetően rossz párlatkészítés által felmerülő hibákat ez a fajta érlelés sem fogja elfedni, sőt, katasztrofális eredményekkel járhat.

Az igazán jó ágyas pálinkáról azt tartják, hogy kétszer melegít, egyszer akkor, amikor a tüzes vízcseppek a torkunkon leszánkázva beindítják érzékszerveinket, a gyomrunk kellemes, bizsergető melegét, másodszor pedig akkor, amikor az alkoholban feloldott válogatott alapanyagok vitaminjai beépülnek a szervezetünkbe.

Ha méltán ágyas pálinkának nevezhető nedűre vágyik, rendeljen webáruházunk választékából! Amennyiben kérdése merült fel, keressen minket elérhetőségeinken!