Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Érdekességek a pálinkáról

Érdekességek a pálinkáról

Ahány ház annyi pálinka. Vidéken szinte bármely házba is térnénk be biztosra mondhatjuk, hogy a ház urának bizony saját pálinkája lenne, amit igen nagy illetlenség visszautasítani. Na de nézzünk meg néhány érdekességet magáról a pálinkáról, az elkészítéséről amelyet talán még nem hallott.

Nagy küzdelem árán szereztük meg a Pálinka szó használatát

Az Európai Uniós csatlakozásunkat követően kisebb vitába keveredtünk a szomszéd Romániával, akik szintén igény tartottak a Pálinka szó használatára a saját gyümölcspárlatuk elnevezése végett. A fő problémát az okozta, hogy a pálinka és palincă szó nagyon hasonló volt egymáshoz. Végül sikerült megegyezni és a pálinka csak a 100%-ban magyarországon termesztett gyümölcsökből készült párlatra használható név. A témában további érdekességeket olvashat EZEN a linken.

Minden tájegységnek meg van a maga pálinkája

Tájegységenként eltérő, hogy mely gyümölcs a jellemzőbb, mely ad különleges zamatot a párlatoknak. Hazánk jelenleg 8 eredetvédett pálinkával (és tájegységgel) is büszkélkedhet. Erről a témáról bővebben EZEN a linken olvashat.

A székely különlegesség - Köményes szilvapálinka

A pálinkafőzésnek a történelmi Magyarországon is nagy hagyomána volt/van és nem kivétel ezalól Székelyföld sem. A székelyek pálinkái messze földön híresek magas alkoholtartalmukról, de van egy pálinkájuk ami igazán különleges. A székelyek ugyanis köményt raknak a szilvapárlatukhoz. A tiszta szilvapálinkához pörkölt, majd egy kis vízzel feltöltött kristálycukor és kömény leszűrt oldatát adják. Ennek a receptnek népi zsenialitása abban rejlik, hogy az alkohol májat károsító hatását a kömény, mint a máj méregtelenítését segítő gyógynövény valamelyest ellensúlyozza.Egy ilyen pálinkát akár otthon is elkészíthetünk saját gyümölcspálinkánkból. Ehhez EZEN a linken találhat receptet. Egy igazán különleges szilvapálinkát, pedig ITT tud választani hozzá.

A barack pálinka, amelytől Windsor hercege is fütyörészni kezdett

Az igazi fütyülős barack kecskeméten készül, egészen pontosan 1884 óta, amikor is boltokba került az első üveg. Ez a pálinka külföldi népszerűségét nem másnak, mint Windsor hercegének, későbbi Brit királynak VIII. Eduárdnak köszönhette. Hercegként sokat látogatta Magyarországot, főleg a pezsgő éjszakai életért és egyik ilyen este történt, hogy barátait megkérve magyar italt rendeltetett magának, hogy ne tűnjön ki az étterem tömegéből az olyan furcsa szokásai miatt, minthogy nem pálinkát iszik hanem mondjuk konyakot. Ekkor került először kezébe barack pálinka, amit annyira megszeretett, hogy itteni tartózkodásai során már csak ezt volt hajlandó fogyasztani.

Pálinkaévjárat?

A boroknál minden palackon rajta van az adott ital készülésének évjárata. Nem véletlen, hisz ebből tudjuk meg, hogy az adott bor megéri-e a pénzét avagy sem, hisz egy jobb évjáratú bornak teljesen más szintet képviselhet az ízvilága. Felmerülhet a kérdés, hogy a pálinkáknál miért nincs évjárat feltüntetve a palackokon, hisz a gyümölcs termesztésnél is előfordulhat jobb avagy rosszabb szüret. A pálinkafőzők minden évben igyekeznek elérni a megszokott ízt, színt, aromát és alkoholtartalmat, így pedig nem tüntetik fel a pálinka évjáratát a palackon.

Ahány ház annyi név?

A pálinkának rengeteg népi elnevezése van. Vegyünk néhányat sorba:

  • Anyatej
  • Bugyi
  • Gyűlölömital
  • Nyakolaj
  • Kerítésszaggató
  • Kontyalávaló
  • Majomtej
  • Nerángass
  • Lacibetyárköpés
  • Szemvíz

 

Keresés