Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Magyarország pálinkái – Melyik hol a legfinomabb?

Magyarország pálinkái – Melyik hol a legfinomabb?

A pálinka minden olyan párlat, ami Magyarországon termesztett, vagy vadon termő gyümölcs cefréjéből készül. Kétség kívül a pálinka hazája vagyunk. Országunk roppant előnyös helyzetben van klíma tekintetében, ugyanis tökéletes alapot biztosít a gyümölcstermesztés számára. Mind a termesztett, mind a vadon termő gyümölcsök aromája nagyon egyedi és ízletes, olyan alapanyagot biztosít a pálinkakészítéshez, mely teljesen megkülönbözteti termékeinket a külföldi italoktól. Tájegységenként eltérő, hogy mely gyümölcs a jellemzőbb, mely ad különleges zamatot a párlatoknak.

Hazánk jelenleg 8 eredetvédett pálinkával (és tájegységgel) is büszkélkedhet. Ezt alapul véve adunk néhány tippet Önnek, hogy melyik gyümölcspálinkát honnan érdemes beszereznie.

Szilvapálinka:

Két eredetvédett szilvaplánika is található az országban, így ezeknél a párlatoknál ezt a két típust érdemes választani.

Az egyik a Szatmári szilvapálinka, amely évszázadok óta a Szatmár-Beregi táj híres itala. Készítésekor megfelelő mennyiségű magvat hagynak a cefrében, így 150 féle aromaanyag mely jellegzetes ízt kölcsönöz neki. Alapanyagául a Tisza-Szamos köz környéki szilva termés szolgál, pontosabban a Penyigei és a Besztercei. Maximum 20%-ban tartalmazhat más helyről származó szilvát.

A másik párlat a Békési szilvapálinka, melyet a Kőrösök völgyének 30 km-es körzetében termesztett vörös szilvából készítenek. 50% vörös szilva és 50% egyéb szilvából készülhet.

Barackpálinka:

Barackpálinkából szintén két eredetvédett típus található az országban.

A Gönci régió nevezetességei közé tartozik az ott termesztett kajszibarack, mely a Gönci barackpálinkának is igazán különleges aromát kölcsönöz. Íze és illata jelentősen különbözik más régiók barackpálinkáitól.

A Kecskeméti barackpálinka a Kecskemét környékéről származó kajsziból készül, megőrizve a gyümölcs illatát, ízét. Világhírű pálinka, mely Hungarikum is.

Almapálinka:

Az almapálinkák közül a Szabolcsi almapálinka eredetvédett, melynek alapanyaga a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termelt alma. Hagyományos réz kisüstön történik a lepárlása.

Meggypálinka:

Az Újfehértói meggypálinka is eredetvédett, amelyhez a környékbeli fürtösmeggyet használják fel. Gyümölcsösen citrusos és a magjellegből adódóan marcipánosság jellemzi.

Körtepálinka:

A göcseji körtepálinkánk szintén eredetvédett. Ez a párlat attól különleges, hogy nem friss, hanem utóérett gyümölcsöket használnak az elkészítéséhez.

Törkölypálinka:

Utolsó eredetvédett pálinkák a Pannonhalmi törkölypálinka, mely kizárólag a pannonhalmi szőlőtörkölyből készül. Frissen enyhén szúrós illat, kissé csípős, karakteres íz jellemzi. Minimum 3 hónapig kötelező pihentetni vagy érlelni kell.

Keresés