Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom

Mi kell a jó pálinkához? Milyen gyümölcsökből lehetnek pálinkák?

Mi kell a jó pálinkához? Milyen gyümölcsökből lehetnek pálinkák? Sokan mondják, pedig tévhit, hogy pálinkafőzéshez a lehullott, kevésbé szép gyümölcsöket választják ki. Éppen ellenkezőleg!

A jó minőségű pálinka a gyümölcsre jellemző illatokat és ízeket tartalmazza, amelyek a helyes cefrézési és fermentációs aromákkal valamint az érleléstől elvárt értéknövelő sajátosságokkal gazdagodnak.

Jó minőségű  pálinkát tehát csak és kizárólag kifogástalan minőségű, aroma alapján teljes érettségű gyümölcsből lehet és szabad készíteni. Teljesen téves az elmélet, közhiedelem, mely szerint a konzervipari és más felhasználási terület minőségi követelményeinek nem megfelelő gyümölcsdarabok a pálinkák alapanyagai. A gyártók szempontja ma már nem ez.

A gyakorlat ugyanis bizonyította, hogy jót csak jóból lehet készíteni. Persze, fel kell használni és hasznosítani az élelmiszeriparban a maradékokat is, ehhez azonban elengedhetetlen szakemberi tudás és lepárlómester közreműködése is

Mik tehát a jó minőségű pálinkakészítés legfontosabb elemei?

 • teljes érettségű, egészséges, tiszta gyümölcs, amely magáénak tudja az alapanyag jellegzetes illatát, ízét,
 • higiénikus feldolgozási technológia (válogatás, mosás, stb.),
 • helyes cefrézési technika és technológia,
 • irányított erjesztés,
 • hűtött erjesztés,
 • rövid idejű cefretárolás,
 • megfelelő minőségű lepárlóberendezés,
 • kellő szakismeretű főzőmester,
 • megfelelő minőségű és méretű cefre- és pálinkatároló és érlelőtér,
 • helyes palackozási technológia,
 • jó minőségű kiszerelés, árarányos eladhatóság.

Bár a fogyasztók egy része ma sem ismeri még a pálinkahibákat és nem ismeri fel a jó pálinkát, fontos szempont, hogy például a világpiacon csakis a jó minőségű, tiszta termék adható el, illetve a pálinka eredetvédelmében ez a követelmény a legfontosabb minden termelő számára.

 

De hogyan is hat a gyümölcs fajtája a pálinka minőségére?

A termesztendő fajtát először is a termőhely adottságainak ismeretében választják ki. Szempont azonban még a gyümölcs termesztési biztonsága, érési időtartalma, minősége és jellege is.

A fajta kiválasztásánál a termelők a zamatos, illatban gazdag, könnyen szállítható, tárolható és értékesíthető gyümölcsöket preferálják.

A szedésnél nem árt tudni, hogy a körülmények hatására, például lombkorona eltérő alakja, a gyümölcsök nem azonos fázisú érési fokozatban vannak. Ezért újra kezd elterjedni az a szemlélet és gyakorlat, hogy többször szüretelnek egy-egy gyümölcsösben. Ennek alkalmazhatóságát a termés határozza meg, hiszen ez viszont egy igen költséges eljárás.

 

A begyűjtött gyümölcsöt egészségi és érettségi szempontok alapján válogatják, s ennek megfelelően kerülnek az adott élelmiszer-ipari területre. Külön kezelik az étkezési célokra, a konzervipari és a szeszfőzési célokra megfelelő darabokat. Mint említettük, pálinkafőzésre csak a legjobb minőségűek kerülhetnek.

Keresés