Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Pálinka, gyümölcs és minőség

Pálinka, gyümölcs és minőség

A Pálinka-törvény szerint, csak és kizárólag a Magyarországon termett alapanyagokból, hazánkban cefrézett, párolt és palackozott, mesterséges anyagok hozzáadása nélkül, csak gyümölcsből készült szeszesital nevezhető igazi pálinkának.

Hazánkban a legelterjedtebb szeszesital nem más, mint a pálinka, mely nem hiába olyan népszerű mind a magyarok, mind a külföldi túristák körében, hiszen teljesen egyedülálló, mert a világban sehol máshol nem készítenek. Megmutatja milyen a tökéletes harmónia az ízek, illatok és zamatok között. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a legjobb minőségű pálinkák készítéséhez csak és kizárólag olyan gyümölcsöt használnak fel, ami teljesen egészsége, érett, valamint a pálinka nem tartalmaz mesterséges anyagokat, melyek elronthatják az ízét és csökkenthetik minőségét. Az alkohol tulajdonképpen a cukor erjedéséből keletkezik, melyek az erjedés során alkoholra és szén-dioxidra bomlanak. Ez a folyamat élesztők hatására megy végbe, mely szinte minden gyümölcsfélén megtalálható. A legkiválóbb minőségű pálinkák kizárólag érett és tökéletesen egészséges gyümölcsökből készülnek, melyeket a lehető legkevesebb mesterséges anyaggal permeteznek, a lehető legtermészetesebb végeredményért.

Lássuk, melyek azok a gyümölcsök, amikből a legfinomabb a pálinka. Természetesen a legfinomabb pálinkákat az olyan gyümölcsökből lehet készíteni, amiket hagyományosan pálinkafőzésre használnak. Ezek közé tartozik a szilva és a barack, esetleg az alma. Ezen kívül természetesen az is meg van határozva, hogy az adott gyümölcsök melyik fajtájából készíthető a legfinomabb pálinka.

Nézzünk is meg néhány példát, hogy az ország melyik részéről érdemes beszerezni a gyümölcsöket.

Ami talán a legtöbb ember számára egyértelmű, hogy a legfinomabb barackpálinkák a Magyar kajszibarackból, valamint a Gönci barackból készülnek. Utánozhatatlan ízük és zamatuk miatt az egyik legkedveltebb az egész ország területén. Ezen kívül a népszerűbbek közé tartozik még a Pannonia fajtából készített barackpálinka is.

Szilvapálinka esetén egyértelműen a Békés megyei szilvából készült szeszesital a legkedveltebb a pálinkakedvelők körében. Ennél a legfontosabb, hogy minimum az 50%-a Vörös szilvából készüljön. A másik fele tartalmazhat Besztercei, Stanley, esetleg Ageni szilvát. Az egyetlen kikötés, hogy csak és kizárólag a Békés megye 17 településén termelt szilvát használhatják fel.

Cseresznye esetén a legkiválóbb a Szomolyai feketecseresznye, valamint a Germersdorfi 3-as cseresznye, melyekből igazán ínycsiklandó pálinka készülhet, ha betartjuk a megfelelő eljárásokhoz tartozó különböző szabályokat, követelményeket.

Ha meggypálinka, akkor természetesen Újfehértó és Debrecen. Újfehértón a hírhedt fürtös meggyből, Debrecenben pedig a bőtermő meggyből készítik az ország legfinomabb és legjobb minőségű meggypálinkáit, melyek könnyedén válhatnak bármely pálinkakedvelő kedvencévé.

A következő gyümölcs a körte. A körtepálinka hallatán talán már a fiatalabb korosztály is rögtön a Vilmos körtére asszociál, hiszen ez a legismertebb fajta hazánkban, melyből számtalan különböző terméket is készítenek. Ezen kívül, az őszi fajták közül, amikből a legjobb körtepálinka készül a Vilmos körtén kívül az nem más, mint a Bosc kobak, mely az ősszel érő körtefajták közül jelentősen kiemelkedik.

Ezenkívül természetesen számtalan gyümölccsel, de ma már akár több zöldséggel is találkozhatunk, melyből készítenek pálinkát, azonban ezek már nem igazán tartoznak a hagyományos magyar pálinkák közé. Ilyen lehet például a birsalma, mely különösen sok odafigyelést igényel elkészítése során, azonban ha megdolgozunk vele, egy nagyon ízletes és ínycsiklandóan zamatos italt kaphatunk eredményül, mely akár a többi hagyományos gyümölcsből készült pálinka minőségét is megközelítheti. Természetesen ezek közül is van egy bizonyos fajta, ami kiemelkedik a többi közül, ami pedig nem más, mint a Bereczki birsalma.

Keresés