Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Pálinka, mint koktél alapanyag? Miért ne!

Pálinka, mint koktél alapanyag? Miért ne! A pálinka már évszázadok óta a magyarok itala. Ha bárkit megkérdezünk, hogyan is kell a pálinkát inni általában a válasz az lesz, hogy tisztán! A pálinkából készült koktélok kb. 10 éve kezdték el hódító útjukat és törtek utat maguknak a bartenderek és koktélbárok neon színű ragyogó világába. Nézzünk meg néhány igazán különleges koktélt, melyeknek nem vodka, nem whisky és nem rum az alapja, hanem a mi drága pálinkánk.

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire lehet nehéz pálinkából koktélt készíteni, hisz a legtöbb pálinkának bizony erőteljes ízvilága van és egyáltalán nem mondhatjuk rá azt, mint a vodkára, hogy szépen "elveszlik" a koktél többi alapanyaga között. Ezért nem annyira egyszerű nemzeti italunkból "átlagos" italt összehozni, viszont ha jól választjuk meg a hozzávalókat csodálatos módon kiemelhetjük az adott pálinka ízét. Fontos azért megemlíteni, hogy nyílván vannak "semleges" ízű pálinkák is, mint pl. a törkölypálinka vagy az alma pálinka. Ezek sokkal könnyebben hozzáidomulnak a választott alapanyagokhoz, nem lesz túl markáns az ízük a kész italban. Ellenben minden más pálinka annyira gyümölcsösek, hogy egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ne domináljanak majd az elkészült nedűben.

Nézzünk néhány egyszerűbb pálinka koktélt

Lola Flow

  • 4 cl Alma pálinka
  • Kókusz szirup
  • Almalé

Bugsy

  • 4 cl mézes Birs alma pálinka
  • Sprite

Bonzo

  • 4 cl Barack pálinka
  • Narancs gerezd
  • Gyömbér

Koktélokkal a népszerűsítés felé

Az uniós csatlakozásunkat követően a pálinka eredetvédettséget kapott és idehaza az egyik legfontosabb cél az ital itthoni és nemzetközi népszerűsítése volt. Bár idehaza a pálinka igen népszerű, vidéken szinte nincs olyan háztartás, ahol ne főznének maguknak sajátot, de a nemzetközi porondon más a helyzet. A külföldieknek (főleg ha nem keletről jönnek) nemzeti italunk túl erős, így a hazai szakma úgy döntött itt az ideje megreformálni egy kicsit a pálinka fogyasztás szokásait és 2009-ben meg is rendezték az első hazai pálinkakoktél versenyt.

A versenyen igazán izgalmas koktél kreálmányok születtek, melyekből az első három helyezettet mutatjuk most be.

I. helyezett pálinkakoktél - Táltos
Készítője: Nádas Gábor
Recept:
 

  • 4 cl Pannonhalmi törkölypálinka
  • 2 cl Diólikőr
  • 1 cl Őszibarack pálinka
  • 3 cl Dry Vermouth
  • Egy csipetnyi narancs permet

Az italt egy Y pohárban szolgáljuk fel, a díszítése pedig 1 oliva bogyó, 1 kis dióbél és mazsola. Az egészet bárkanállal a pohárban keverjük össze.

II. helyezett pálinkakoktél - Itthon
Készítője: Kiss Szécsényi Antal
Recept:
 

  • 3 cl Göcseji körtepálinka
  • 2 cl Bussai Esküvé száraz fehérbor
  • 1,75 cl Bodzavirágszörp
  • Frissen facsart citromlé
  • 1,5 cl friss Zöld almalé

Körtével, bazsalikommal és citrompermettel díszítjük.

III. helyezett pálinkakoktél - Hungaryr-plum
Készítője: Keresztes Ferenc
Recept:
 

  • 3 cl Szatmári szilvapálinka
  • 2 cl Aperol
  • 1,8 cl Chambord
  • 0,2 cl Rosso vermut

A koktél díszítéséhez pedig szilvalekvárt, fügét, narancsot és kaviárgolyót használtak.

 

Keresés